PÅ SCENEN

MIKAEL DAMBERG

Vår nuvarande Närings- och innovationsminister är engagerad i såväl vårt företagsklimat i Sverige som vår globala konkurrenskraft. Han har gått hela vägen från SSU-ordförande via riksdagen till dagens ministerpost. 

cATARINA ENGLUND

Catarina Englund är Sustainability Innovation Manager på IKEA Group. I sin roll utforskar och visualiserar Catarina nya affärsmöjligheter inom mat och vatten för att skapa transformerande förändringar med hållbarhet som utgångspunkt för IKEA Group. Hon har även lång erfarenhet av att arbeta med livsmedel för företag som Nestlé, HJ Heinz och Leaf/Cloetta.

Anna-Kajsa Lidell

Grundare och strategichef Food For Progress. Anna-Kajsa Lidell är en pionjär inom "gröna protein". Med den helt växtbaserade produkten Oumph har de skapat efterfrågan till och med hos inbitna köttätare.

marcus oscarsson

Marcus Oscarsson, TV4, utsågs 2017 till Sveriges bästa politiska kommentator av nyhetstjänsten Omni i en omröstning bland svenska politiker. Han har även tilldelats Begriplighetspriset och nominerats till Årets TV-personlighet. 

Kristina Yngwe

Riksdagsledamot och matpolitisk talesperson för Centerpartiet. Kristina är agronom och tidigare lantbruksrådgivare och brinner för svensk livsmedelsproduktion och ett hållbart samhälle. 

Christofer Fjellner

Ledamot för Moderaterna i Europaparlamentet sedan 2004, med ett stort engagemang i frågor som rör jakt, fiske, jordbruk och handel över gränser. 

Lovisa Madås

Lovisa Madås leder LRF Medias nya varumärke AGFO.se, som hjälper dig att följa utvecklingen inom agtech och foodtech – från teknikskiftet inom lantbruket, till nya sätt att möta konsumenterna. 

Caroline andersson

Caroline Andersson är 28 år och Art Director på Åkestam Holst. Trots ringa år i branschen har hon redan lyckats kamma hem flertalet priser i bland annat Guldägget, Cannes Lions, One Show och Eurobest för den uppmärksammade kampanjen Retail Therapy för IKEA. För samma kampanj belönades hon även med den prestigefulla Diamantnyckeln på Guldnyckeln 2017.

Mark ardelius

Mark Ardelius är en av grundarna till Åkestam Holst och har sedan 1998 arbetat som copywriter för några av byråns största uppdragsgivare. Mark är flerfaldigt belönad för sina reklamkoncept och kampanjer för bl a IKEA och ATG i både svenska och internationella reklamtävlingar så som Guldägget, 100W, Cannes Lions, Clio och Eurobest. 

Kerem Yazgan

Kerem Yazgan är kommunikations- och hållbarhetschef på Axel Johnson. En koncern som bland annat driver Martin & Servera, Dustin, Åhléns och Axfood. De möter dagligen en miljon konsumenter. Kerem Yazgan kommer senast från vd-rollen på United Minds. 

Jon Hillgren

Världens bästa gin, prisad flera gånger om - Hernö Gin - kommer från Dala utanför Härnösand. Jon Hillgren startade sin karriär som byråkrat på Tillväxtverket men bytte bana, blev ginmakare och grundade med sina kunskaper Hernö Gin som idag producerar mer än 100 000 flaskor per år.

sofia brandberg

Sofia Brandberg är civilingenjören som klev in i livsmedelsindustrin - först som brand manager på Danone och sedan 2015 som marknadschef för Delicato. Med en tydlig varumärkesposition och prisbelönt kommunikation har Delicato byggt fikamarknadens starkaste varumärke. Sofia var också en av fyra finalister till Årets marknadschef 2017. 

Krister Zackari

Krister Zackari har mer än 25 års erfarenhet från livsmedelsbranschen, bland annat 13 år i seniora roller baserad i Asien och Europa i ett av världens största livsmedelsföretag, och nu senast som ansvarig för utvecklandet av Lantmännens internationella affärer inom livsmedel. 

Björn Hellman

Björn Hellman har lång och gedigen erfarenhet av livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln och bransch- och arbetsgivarorganisationer. 1988–1997 arbetade han på ICA, Cloetta och Kavli, och 2002–2009 var han vd för Sveriges bagare & konditorer. Sedan 2009 är Björn vd för Måleriföretagen och i april tillträder han som ny vd för Livsmedelsföretagen.

Lars Appelqvist

Lars Appelqvist har arbetat på Löfbergs sedan 1998 och 2008 tog han över som vd. Under Lars ledning har Löfbergs blivit en internationell aktör, integrerat hållbarhetsarbetet fullt i affären och byggt en effektiv, modern och klimatsmart produktion. I maj 2016 valdes Lars till styrelseordförande i Livsmedelsföretagen.

Svenska Konditorlandslaget

Svenska Konditorlandslaget grundades 2013 av Sveriges bagare & konditorer och har redan rönt internationella framgångar. Lagledare Gustaf Mabrouk kommer till Matdagen tillsammans med Emelie Karlén och Minna Lindegård, som just nu ligger i hårdträning inför Nordiska Mästerskapen den 18-19 mars i Danmark. 

malin söderström

Malin Söderström är en av landets mest kända kockar och driver Moderna Museets restaurang. Malin var den första kvinnan i Svenska Kocklandslaget och sitter i juryn för Årets Kock. 2011 var Malin ansvarig kock vid Nobelmiddagen. Malin mottog titeln Årets krögare 2014 och har släppt ett antal kokböcker och syns ofta i olika TV-program.

Linda Nyberg

Linda Nyberg är vår moderator och guidar oss genom Matdagen. Hon är från början statsvetare med inriktning på internationell politik och internationella affärer. Linda är en folkkär programledare med mångårig internationell erfarenhet inom samhälle, medicin, nyhetsmedia och kultur. Gomorron Sverige, Vetenskapsmagasinet, Nobelfesten och nyhetsankare i Al Jazeera är några exempel på hennes många programledarroller.