Program

11.30-12.30 Årsstämma

Livsmedelsföretagens årsstämma hålls på plan 2, i lokal Auditoriet. Enbart för Livsmedelsföretagens medlemmar. 

12.30-13.20 Lunch för stämmodeltagare

Lunchbuffé i Moderna Museets restaurang på entréplan.

13.00 kaffe och registrering

Kaffe med dopp serveras och registrering för dig som anländer
till eftermiddagens program. 

13.30 Välkommen TILL matdagen 2018

Världens bästa matland

Det är en sak att säga att vi ska bli världens bästa matland. Det är en helt annan att faktiskt lyckas. Så har vi det som krävs? Om inte, är vi beredda att förändra oss? Hur ser Livsmedelsföretagen på framtiden för den svenska livsmedelsindustrin? Lars Appelqvist, Livsmedelsföretagens ordförande, och Björn Hellman, Livsmedelsföretagens nye vd, hälsar välkomna tillsammans med dagens moderator Linda Nyberg.

matvalet 2018: MARCUS OSCARSSON STÄLLER
POLITIKERNA MOT VÄGGEN

Hur vill våra politiker skapa förutsättningar för att Sverige ska kunna bli ett matland i världsklass? Näringsminister Mikael Damberg (S), Kristina Yngwe (C) och EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) debatterar varför just deras politik är bäst för industrin. Debatten leds av TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson.

Vem blir årets livsmedelsexportör 2018?

För tjugonde året i rad belönar Näringsdepartementet, Livsmedelsföretagen och Business Sweden ett svenskt livsmedelsföretag som tagit steget ut i världen och lyckats med sin export, och därmed bidragit till att sätta matlandet Sverige på kartan. Priset delas ut av näringsminister Mikael Damberg.

Svenska framgångssagor inom export

Hur kan vi öka exporten av såväl svensk mat som svenska matvanor och bli ett resmål för mat- och dryckesentusiaster från hela världen? På scenen möter vi Jon Hillgren, vd och grundare Hernö Gin, Krister Zackari som leder Lantmännens utveckling av internationella affärer, samt Årets Livsmedelsexportör 2018.

Ny teknik och nya konsumtionsmönster

Den tekniska utvecklingen öppnar upp fantastiska möjligheter, men ställer också nya krav. Vilka är de största förändringarna som sker inom dagligvaruhandeln och primärproduktionen – och hur påverkar de livsmedelsbranschen? Kerem Yazgan, kommunikations- och hållbarhetschef på Axel Johnson och Lovisa Madås, ansvarig för LRF Medias nyhetstjänst Agfo.se delar med sig av välbehövliga insikter och tankeväckande perspektiv.

Ca 15.00 fika i världsklass

I samarbete med Malin Söderström från Moderna Museet gör Svenska Konditorlandslaget sin tolkning av den klassiska svenska fikan.

FRÅN MÖBLER TILL VEGGIEBALLS – VAD KAN IKEA LÄRA OSS OM LIVSMEDEL OCH HÅLLBAR INNOVATION?

Ikea har bedrivit restaurangverksamhet sedan 1959 och sålt livsmedel sedan 1983. Idag är möbeljätten en av Sveriges största och mest framgångsrika livsmedelsaktörer – men är mest kända för sin heminredning. På Matdagen 2018 delar Catarina Englund, Sustainability Innovation Manager på IKEA Group, med sig av lärdomar från en av livsmedelsbranschens största doldisar. Hur tänker man kring framtidens mat? Vad är hållbar innovation enligt IKEA? Och hur ska vi producera våra livsmedel på ett klimatsmart sätt?

Världens bästa mat kräver världens bästa reklam

Vad krävs för att bygga ett varumärke som ska slå globalt? Och hur kommunicerar man med konsumenter i såväl Sveg som Singapore? Copywriter Mark Ardelius och art director Caroline Andersson från den internationellt prisade reklambyrån Åkestam Holst inspirerar oss med exempel på världsledande kommunikation och berättar vad som krävs för att tränga igenom bruset. Vi följer upp med en diskussion med Anna-Kajsa Lidell, strategichef och grundare Food For Progress, och Sofia Brandberg, marknadschef Delicato.

hur ska björn hellman sätta färg på livsmedelsföretagen?

Vem är Björn Hellman och varför vill han jobba med livsmedelsbranschen? Det får vi veta mer om i ett samtal med Livsmedelsföretagens nya vd.  

sammanfattning och avslutning

Vad har vi lärt oss under Matdagen 2018 och hur går vi vidare? Samtalen sammanfattas under ledning av moderator Linda Nyberg

17.00 drink, mingel och middag i världsklass

Samtalen fortsätter över mingel, middag signerad Malin Söderström och barhäng, allt i Moderna Museets fantastiska miljö.